piątek, 25 grudnia 2009

Własne kolby


Najpierw za pomocą trzepaczki mieszam mąkę z zimną wodą i podgrzewam mieszając aż będzie twardsze ciasto.

Do ciasta dodaję, wgniatając różne składniki. Możecie naturalnie te składniki zmieniać w zależności od tego, co macie i co lubią wasze zwierzęta.
Proponowane składniki :

kukurydza
rodzynki
migdały
owies przenica
dmuchany ryż
płatki kukurydzianepłatki owsiane
suszona marchew
suszone buraczki
płatki grochu
słonecznik
pestki dyni
kawałki chleba Wasa
suszone zioła każdego rodzaju

Teraz ciasto obklejam dookoła kawałka drewna i potem całość jeszcze raz obtaczam wszystko w składnikach, które zostały, karmie lub ziołach.
Całość jest następnie układana na blachę wyłożoną folią ( papierem ) do pieczenia 1 w temperaturze 180 stopni Celsjusza wsuwana na 2 godziny.
To dość długo, ale konieczne aby wszystko dobrze wyschło i stwardniało.

Całe mieszkanie pachnie wtedy ziołami. Gdy ciasto jest odpowiednie twarde i chrupkie musi wystygnąć i po ochłodzeniu można kolby włożyć do klatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz