piątek, 25 grudnia 2009

Ciut historii...


Szynszyla - to jedno z bardziej orginalnych zwierząt futerkowych, o wspaniałej okrywie włosowej, jest wysoko ceniona od bardzo, bardzo dawna, ze względu na swoje futro. Jest to nieduży, roślinożerny gryzoń, który pochodzi z Ameryki Południowej. Należy do rodziny jeżozwierzokształtnych (Hystricomorpha) i rodziny szynszylowatych (Chinchilidae), jest blisko spokrewnione ze świnką morską wiskaczą. Naturalnym środowiskiem szynszyli były górzyste tereny Andów, u zbiegu granic Chile, Boliwi i Peru. Szynszyle stały się sławne i modne, a polowania na nie ( na przełomie XIX i XXw.) były nagminne do tego stopnia, że prawie całkowicie wyginęły. W 1929r. władze chilijskie zobaczyły co się dzieje i zabroniły polowań. Lecz było już zapóźno -
szynszyla mała znalazła się na liście gatunków zagrożonych.

Ogólnoświatowym pionierem hodowli szynszyli był Amerykanin, który pracował jako inżynier górnictwa w Chile, w 1918r. Zaczął rozmnażać te zwierzęta w niewoli. Po jakimś czasie, przewiózł je do Kalifornii, gdzie kontynuował hodowle. Pierwszą hodowlę szynszyli w Polsce, założyli Państwo Rżewscy w 1956r., przywieźli zwierzątka z Kanady. To oni również przyczynili się do tego, iż hodowla ta stała się popularna. Dzikie szynszyle uważano przez dłuższy czas za wyginione. Niezwykłym zaskoczeniem było odkrycie w 1975r. kilku stad Illapelw zach. Chile na ich byłych terenach zamieszkiwania. To i jeszcze inne odkrycia małych grup zwierząt stworzyło nadzieję, na uratowanie dzikich populacji. Na terenach obecnego i dawnego ich występowania ( o powierzchni 4229 ha), chilijskie Ministerstwo Rolnictwa w 1983 r. stworzyło Narodowy Rezerwat Szynszyli. Celem rezerwatu jest ochrona gatunku i środowiska naturalnego szynszyli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz